Jokaisessa ihmisessä on kaksi puolta: hitaus ja nopeus. Toinen näistä ominaisuuksista on toista dominoivampi. Ihmiset voidaan luokitella siis nopeiksi ja hitaiksi.

Nopeus on sitä, kun ihmisellä on kiire, suorituspaine. Joskus se on hätiköintiä. Nopeus on pinnallisuutta, ulospäinsuuntautuvaa. Smalltalk, puolijuoksu kaupasta toiseen, aggressio, stressi, tehokkuus, tarmo, energia...

Hitaus on syvällisyyttä, flegmaattisuutta ja sisäänpäinkääntyvyyttä. Rauhaa, tasapainoa itsensä kanssa, joskus masennusta. Hitaus liitetään voimakkaasti laiskuuteen: joskus se on sitä, yleensä vain hitautta siis laatua. Pehmeys. Luovuus. Hitaudessa piilee suuri voima, mutta harvoin hitaat ihmiset osaavat/jaksavat sitä hyödyntää ulos asti.

Minä olen hidas ihminen. Minulla ei ole kiire minnekään, ja joskus huomaan tuntien kuluneen itsestään. Nautin täysin rinnoin tästä hetkestä. Pitkässä jonossa pohdin tyytyväisenä päänsisäisiä asioitani, enkä odota. Toki minussa asuu myös pieni pinnallinen nopeus: kaduilla juoksen paikasta toiseen kuin hirvi tai pyöräilen kuin tappaja jahtaisi. Päätän pakon edessä hyvin nopeasti.

"Nopeat syövät hitaat" on vanha sananlasku. Tässä on vinha perä. Hyvä esimerkki on ryhmätilanne, jossa kovaäänisemmät tai sosiaalisesti itsevarmimmat ihmiset saavat eniten valtaa. Hiljaiset tai hitaat tyypit seuraavat vain perässä. Hiljaiset eivät perusta omaa joukkuetta ryhmän sisälle, vaan seuraavat "vahvempia".

Yhdistän nopeuden ja sosiaalisuuden keskenään, kuten hitauden ja tiedon. Jos haluat keskustella ryhmässä jossa on nopeita ihmisiä, sinun täytyy olla nopea jos haluat suusi auki. Nopeat päättävätkin asioista mielusti väitellen keskenään eri näkökulmista -usein ryhmän valtasuhteet päätöksen tekevät. Hitaat miettisivät mieluusti itsekseen, ja omasta maailmankatsomuksestaan kertoisivat näkökulmansa. Hitaiden harkittu maailmankatsomus on lähempänä totuutta kuin nopeiden johtajan kiivaisuus (jonka mielipidettä kunnioitetaan eniten).

Nopeus ja hitaus kuvaavat, MITEN ihminen tekee jonkun tietyn asian. Sekä nopea että hidas ihminen voivat maalata metrin korkuisen seinän, mutta nopea suoriutuu siitä tunnissa. Hitaalla menee kaksinkertainen aika, mutta hän huolittelee reunat ja kulmat.